
Keman Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Keman çalmaya karar verdiniz fakat nasıl bir keman alacağınız konusunda hiçbir fikriniz yok. Merak etmeyin biz varız. Size vereceğimiz yönlendirmelerle kendinize uygun kemanı seçmeniz hiç zor olmayacak. Bu yazımızda keman alırken insanların nelere dikkat etmesi, enstrümanını nasıl seçmesi hakkında anektodlar paylaşacağız.
Haydi başlıyoruz…
Öncelikle size keman hakkında minik bir tanıtım yapmak istiyoruz. Kemanın boyutları, kemanı çalacak olan kişinin kol, el ve vücut yapısına göre seçilmektedir.
Kemanın boyutları: 1/4 çeyrek, 1/2 yarım, 3/4 üç çeyrek ve 4/4 tam olmak üzere 4 gruptan oluşur.
Kemanın kendimize göre olan boyutunu nasıl seçeceğimize gelirsek;
- Kemanı sol omzumuzun üstüne yatay bir şekilde koyup kolumuzla salyangoz denen en uç kısmından avucumuzla sardığımızda zorlanmıyor ve parmaklarımız tuşeye yetişiyorsa o kemanı çaldığımızda zorlanmayacağımız ve rahatlıkla çalabileceğimiz anlamına geliyor.
- Kemanın ağaç yapısı ve rengi: Kemanların doğal renkleri ahşap rengindedir. Fakat farklı renklerde de kemanlar mevcuttur. Başlangıç sonrası için size önereceğimiz keman ahşap renkli kemandır. Kemanın ağacına da dikkat edilmesi gerekir. Kemanda ağaç yapısı ön kapakta ladin ağacı, yan tahta-sap-arka kapak ladin ağacı, üst klavye-burgular-kuyruk ise abanoz ağacından yapılmaktadır. Kemanın sesinin gür ve iyi bir şekilde çıkmasını istiyorsak ağacının kalitesine dikkat etmeliyiz.
Notlar: Kemanın telleri her 6 ayda bir yıpranmasına göre değiştirilmelidir. Arşe yani yayınızın kılları at kılından olmalıdır ya da kaliteli misina önerilir.