PİYANO ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Piyano belkide günümüzdeki en popüler enstrümanlardan biri olduğu gibi küçük yaş gruplarına en çok önerilen ana enstrüman olduğunu da söyleyebiliriz. Piyano çalmaya karar verdikten sonra genelde kafaya takılan sorulardan biri de piyano almadan piyano eğitimine devam edilip edilemeyeceğidir. Bu konuda da size yardımcı olmak için buradayız. Size vereceğimiz yönlendirmelerle kendinize uygun olan piyanoyu seçmeniz hiç zor olmayacak. 

Haydi başlıyoruz…

Piyano eğitimi diğer alanlarda olduğu gibi pekiştirme isteyen bir enstrümandır. Başlangıçta birkaç hafta gidişatınızı görmek için piyano almayıp kendiniz izlemenizi tavsiye ediyoruz. Sonrasında bu işten zevk aldığınızı düşünüyorsanız piyanosuz olmaz diyoruz. O halde biraz da bilgilenelim… 

Piyano, ilk olarak İtalya’nın Floransa şehrinde üretilmiştir. Daha sonra gelişim göstererek günümüze kadar ulaşmış ve çeşitlenmiştir. Birazcık piyano çeşitlerinden bahsecek olursak…

Piyanolar; kuyruklu, konsol(duvar piyanosu), elektronik piyano olmak üzere üç ana başlıkta toplanabilir.

Şimdi de piyanonun kendi eğitimimize göre olan çeşidini nasıl seçeceğimize gelelim;

  • Ev durumunuza göre bir değerlendire yapmamız şart. Sesin sorun olduğu bir apartmanda yaşıyor iseniz sizlere elektronik piyano almanızı tavsiye ederiz. Elektronik piyanolarda kulaklık girişi olduğu için günün her saatinde kulaklık takıp piyanonuzu çalabilirsiniz. Kulaklık olmadan ses ayarı düğmesinden sesini kısıp açarak da çalabilmeniz mümkündür. Elektronik piyano bu açıdan ve fiyatı açısından başlangıç için uygun ve tavsiye ettiğimiz bir çeşittir.
  • Konsol(duvar piyanosu), sizin için enstrümanınızı çalarken sesin yüksek olması sorun değilse konsol piyano önerimizdir. Konsol piyano elektronik piyanoya göre çok daha profesyonel olmakla birlikte fiyat açısından da daha yüksektir. Ayrıca konsol piyanoların her 6 ayda bir akort edilmesi gerekir. Akort da maliyetli bir iştir ve işin uzmanı tarafından yapılması gerekir. Eğer maddi anlamda yeterliliğiniz ve ses açısından sorun olmayacak bir yeriniz varsa konsol piyano tam size göre.
  • Kuyruklu piyanoyu genel olarak konserlerde görürüz. Diğer piyano türlerine karşın çok güçlü ses yapısına ve akustik performansa sahiptir. Yer kaplaması açısından da ev için uygun değildir. Konsol piyano gibi bu piyano da akort edilmeye ihtiyaç duyar. Fiyatları da diğer piyanolara göre oldukça yüksektir.
  • Piyanonuzu seçerken bir başka dikkat edeceğiniz konu ise özellikleridir. Çeşitli markalardaki piyano özellikleri markaya göre değişim gösterse de genel yapı itibariyle aynıdır.

Kullanmış Bir Piyano Mu Yoksa Kullanılmamış Bir Piyano mu Tercih Etmeliyiz?

  • Kullanılmış piyanoların fiyatları diğerine göre çok daha uygundur. Eğer bütçeniz kısıtlı ise temiz ve kullanılmış bir piyanonun sahibi olmanıza hiçbir engel yoktur. Kullanılmış bir piyano ile başlayıp, eğitimdeki gidişatınızı gördükten sonra model değiştirip yeni ve daha gelişmiş özelliklere sahip piyano almak isterseniz işte burası tam da size göre. 
  • Bütçeniz kısıtlı değil ve piyanoya ilk dokunan siz olmak istiyorsanız kullanılmamış bir piyanoyu tercih etmemenizde hiçbir neden göremiyoruz. Daha sonradan sizler de model yükseltmek istediğinizde piyanonuzu satıp farklı bir piyanoya sahip olabilirsiniz.

Daha kapsamlı bilgi ve enstrüman danışmanlığı için iletişim bilgileri aracılığı ile tarafıma ulaşım  sağlayabilirsiniz.

Seza Yüzbaşı

İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar lisesinden mezun olduktan sonra 2012 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda 4 yıllık lisans eğitimine başladı. Güzel sanatlar lisesinde başladığı keman ve piyano eğitimine üniversitede de devam etti. Lisans eğitiminin 2 dönemini de Erasmus+ programıyla Polonya’nın Gdansk şehrindeki Academy of Music in Gdansk Müzik Akademisinde 2 dönem Müzik Eğitimi bölümünde eğitim alarak geçirdi.

Leave A Comment